Sorin Oncu⎹ Un motto al decepției Liberté Égalité Fraternité @ Cărturești Carusel

 • Sorin Oncu
  Un motto al decepției LIBERTÉ ÉGALITÉ FRATERNITÉ

  Vernisaj: Vineri, 28 octombrie 2016, la Cărturești Carusel (Str. Lipscani nr.55), ora 18.00

  Din 25 octombrie, la Cărturești Carusel, Bienala Internațională de Gravură Experimentală ediția a 7-a (IEEB7), cu tema “Istorii Fabricate. Adevăr și ficțiune în istoria recentă”, prezintă instalația artistului Sorin Oncu, Un motto al decepției: Liberté Égalité Fraternité.

  Perioada expoziției: 25 octombrie – 24 noiembrie 2016
  Organizator: ExperimentalProject. Un eveniment promovat de Aiurart.

  “Influențat de contextele socio-politice recente care aduc în atenție războiul din Siria, valurile de refugiați și asocierea constantă a terorismului cu lumea arabă și cu religia musulmană, Sorin Oncu, artist de origine sârbă stabilit în România, la Timișoara, având legături constante cu Franța pe filieră personală, decantează realitatea dură și reacționează cu cinism. Idealul revoluționar francez cuprins într-un slogan cu implicații globale poartă sensul pe care îl regăsim în Primul Articol al Declarației Universale a Drepturilor Omului: “Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unele faţă de altele în spiritul fraternităţii.” Transferul unui motto european în limba arabă, poate fi un truc al fabricării istoriei, un transfer al puterii acolo unde mecanismele sale ratează sensul propriilor principii.
  Instalația în cadrul IEEB7 a fost realizată după conceptul artistului și schița originală. Sorin Oncu s-a stins neașteptat în vara lui 2016. Mulțumiri artistului și prietenului Cosmin Haiaș.”  Olivia Nițiș


  Vernisaj: 28 octombrie 2016, ora 18:00 | 28 octombrie - 24 noiembrie 2016 | No Comments |

Leave a Reply

* Name, Email, and Comment are Required