Videograme de Realitate: Romanyeah!

 • Artisti:  Cinty Ionescu | sunet de Miron Ghiu

  din 25 mai

  Snapshoturi dintr-un prezent continuu, atent colecționate și colate din unghi subiectiv, cu focus însă pe detaliile care fac diferență, vederile video propuse de Cinty Ionescu sunt frame-uri atât ale unui inconștient colectiv cât și ale viziunii proprii asupra realității. Cultivând contrastele evidente cât și pe cele subtile rezultate din simple juxtapuneri de cadre, seriile funcționează că o oglindă a realității pe care o duc într-un “meta” deloc ușor de atins. Fără să fie colaje la prima mână dar nici academic aduse împreună, printscreenurile subiective se instalează tiptil pe cortex, înlocuind factualitatea cu o poveste mai mare, din care fac parte organic atât privitorii, obiectivi, cât și actorii, subiecții atent (sur)prinși de ochiul critic care nu funcționează că un panopticon ci mai degrabă ca un context mobil care (cu)prinde și (sur)prinde în bule atemporale sau în paranteze savant decupate din discursul critic care rezidă în subsol. Funcționând că niște tesla-coil-uri imense care re-electrifica realitatea din perspectiva subiectivă a artistului care merge mai departe de video, înspre un “geist” al vremurilor, privit și primit dinspre un “meta” care îi e natural. Funcționând atât ca decupaje dintr-un proiect mai mare, desfășurat atât pasiv, prin estetică montajului, cât și live prin cut-up și editare și efectare de sample-uri improvizate pe moment, vederile pot înlocui oricând realitatea știrilor cu un statis atemporal și lipsit de erorile de percepție ale situării exclusive în prezent. Clișeistic dar adevărat, din România, cu dragoste: videograme de realitate.

  Videogramele din Romanyeah! sunt ilustrate de Miron Ghiu, ale cărui căutări sonore se situează mereu la intersecția dintre simțuri, provocând sinestezii prin tripurile propuse. Rezultatul hipnotizează spectatorul, făcându-l atent, sau dimpotrivă, ii perturbă concentrarea prin sunete care par nelalocul lor.

  Videogramele de realitate prezente la aiurart fac parte dintr-un proiect mai amplu, o serie de live performance-ul Romanyeah! pe care Cinty Ionescu le va prezenta vara aceasta la New York, cu sprijinul Institutului Cultural Român din New York


  Vernisaj: , ora | | 3 Comments |

3 Responses and Counting...

Leave a Reply

* Name, Email, and Comment are Required