Róbert Köteles ⎸Solo Show

 • Róbert Köteles | Solo Show

  Curator: Silviu Pădurariu

  9 noiembrie 2017 – 14 ianuarie 2018

  ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti⎹ Str. Lipscani 84-90

  Vernisaj: Joi, 09 noiembrie 2017,  orele 19:00

  Facebook event: aici

  Expoziţie co-organizată de Aiurart în cadrul Programului Expozițional ARCUB 2017 propus de Alex Radu (cofondator Aiurart).

  “Nu voi urmări traseul aparențelor preferat de esteticieni, al antitezei dintre abstracție și figurație. Și nu voi căuta să adaug metafore și interpretări în intervalul dintre imaginea intenționată și imaginea receptată pentru a sugera existența unei iconografii sau a unei filozofii ascunse. Această expoziție personală a lui Róbert Köteles este un produs al unei cooperări dialogice fluente între curator (cu rol tradițional de îngrijire) și artist, și nu pornește de la o afirmație discursivă; asistăm la un act dur de auto-expunere a amprentelor câtorva etape semnificative de introspecție, evoluție tehnică și producție artistică ale lui Robert Koteles, începând cu 1998.

  Propun două repere care pot fi și puncte de diferențiere ale acestei subiectivități artistice aflată într-un proces continuu de reformare — temporalitatea și auto-controlul. În procesul analitic al „facerii” lucrării componenta cronologică și cea psihologică se suprapun și imprimă ultima marcă în estetica imaginii finale. Auto-controlul, controlul gestului, este o strategie de auto-constrângere, un act logic care prin interogare, divizare și repetare devine ilogic. Pattern-ul, țesătura, plasa, rețeaua — structura aparentă — pot fi fugare reprezentări ale propriei noastre percepții, însă invențiunea constă în (re)descoperirea temporară a unui principiu generator de formă.

  Elementele acestei expoziții aparțin practicilor tradiționale. Abstracția sau non-figurația pot fi privite atât ca supraviețuiri, cât și ca influențe ale modernismului. Însă contextul contemporaneității post-medium în care discursul este central oferă picturii de față noi trasee și semnificații. Pictura ca artă anacronică sau pictura abstractă ca fenomen mimetic sunt poziții de sincronism și aliniere la o istorie universală, care nu-și mai au rostul în prezentul multi-temporal. În context local, pictura este o „instituție” extrem de vie, fragmentată, în care coexistă mai multe istorii și mai multe convenții estetice. Ar trebui reanalizată față de transformările artei contemporane, apelând la noi instrumente analitice. În cazul de față, dincolo de pictura cu înțeles clasic sau abstracție cu înțeles modernist putem regăsi și un proces de interogare a problemelor imaginii contemporaneității — de la relativizarea originalității și a originalului la producția irațională de imagine, de la reproductibilitate și citare la anularea identității auctoriale.

  Asistăm la câteva formule sintetice proprii, în care supraviețuiesc semne constructiviste (preluate din mediul educațional timișorean, de la profesorul Constantin Flondor), chestionări ale mediului și suprafeței (cu înțeles greenbergian), problemele geometriei euclidiene și ale desenului expresionist. Se poate vorbi despre o tipologie artistică autonomă pentru care legile creației sunt voința artistică și viziunea proprie asupra lumii, cu înțelesul dat de Alois Riegl, iar motivația acestui întreg demers este transpus, existențial, materializarea formei având un rol esențial de auto-cunoaștere.” – Silviu Pădurariu

  Originar din Salonta, Róbert Köteles a studiat pictura la Facultatea de Arte Vizuale din Timișoara, unde l-a avut ca profesor de atelier pe Constantin Flondor, iar printre colegi, pe Sorin Neamțu, Andrei Rosetti și alți membri ai grupului Noima. În 1988, încă din ultimul său an de facultate, Róbert Köteles pune bazele conceptuale ale propriei formule creative. Detașat de influențe directe, artistul plastic are un traseu aparte față de congenerii săi. Colaborează cu membrii grupului Noima, participă la rezidențe de creație în Franța, Ungaria, Olanda, Italia, România și Austria. Este promovat constant și expune în expoziții solo sau de grup în Timișoara, Budapesta, Viena, Praga, Marea Britanie și Germania.

  Identitatea artistului Róbert Köteles a fost conturată, în ultimii 20 de ani, de elemente precum recurența tematică, vizualitatea în serie, tendința abstractizării, imaginea ca traseu prin timp și producția imaginii ca experiență în lume. „Róbert Köteles nu doar adaugă, strat cu strat, ci dă la o parte, elimină descrierea figurii, păstrând jocul pe terenul suprafeței picturii. Tehnicile clasice devin chiar subiectele de cercetare și fabricare ale imaginii lui – pasta este umbra, incizia este desen, geometria este figura. Róbert Köteles este un martor al propriilor individuări realizate prin interogarea permanentă a legilor și instrumentelor vechi ale picturii” scrie curatorul expoziției Silviu Pădurariu.

  În acest context, expoziția solo a pictorului Róbert Köteles reprezintă o formă de confirmare a unui parcurs artistic, dar și o formă de colaborare între rețeaua instituțională din Capitală și rețeaua din vestul țării.

  Róbert Köteles Solo Show este a patra expoziție a Programului Expozițional ARCUB 2017. După ce anul trecut, ARCUB s-a poziționat rapid ca unul dintre cele mai importante spații expoziționale de artă contemporană din Capitală, anul acesta a continuat să aducă în atenția publicului, sub îndrumarea lui Alex Radu, opere valoroase de artă, artiști consacrați și emergenți, dar și seria de conferințe tematice „Ce punem în ramă?”.

  Pentru mai multe imagini din Róbert Köteles ⎸Solo Show: aici

   


  Vernisaj: 9 noiembrie 2017, ora 19:00 | 9 noiembrie 2017 - 14 ianuarie 2018 | No Comments |

Leave a Reply

* Name, Email, and Comment are Required