Codruța Cernea ⎹ The rough aura of experience @ Cărturești Carusel

 • Codruța Cernea⎹  The rough aura of experience

  Curatoare: Ioana Marinescu

  16 martie – 16 aprilie 2018

  Cărturești Carusel⎹  Str. Lipscani nr. 55

  Vernisaj: Vineri, 16 martie 2018, orele 19:00

  Facebook event: aici

  „Dacă viața ar fi mai limpede, arta nu ar mai exista”
  Albert Camus, Mitul lui Sisif, 1942

  Expoziția retrospectivă a Codruței Cernea, „The Rough Aura of Experience”, reunește o serie de lucrări care au făcut parte din proiecte expuse anterior. Este un moment de reevaluare a unei modalități de expresie pentru care a trebuit să-și restructureze resursele și modul de gândire. Pictura a însemnat o gură de oxigen, combinată cu o ieșire dintr-o fundătură existențială. De atunci și până acum, a mai avut episoade de revizitare a deciziei.

  Pictura înseamnă pentru Codruța Cernea, sintetizarea pe pânză a unor obiecte esențiale în niște forme care exprimă cel mai bine reguli de compoziție și armonii de culoare. Este vorba de forme simbolice, încărcate cu un tip de energie care radiază din lucrări. Printr-o distilare a emoțiilor care se manifestă uneori prin atitudinile și trăsăturile unor personaje, alte ori, prin intermediul unor obiecte, care înlocuiesc orice tip de narațiune.

  Afirmația lui Camus „Dacă viața ar fi mai limpede, arta nu ar mai exista”, poate să simplifice viața artiștilor în care mitul lui Sisif este preluat ad litteram, iar opera de artă este înțeleasă mai nou ca proces, iar lucrarea, ca un reziduu al unei alte ere.

  Era o perioadă în care credeam că Sisif seamănă cu mine doar, că a fost prost înțeles. Un tip fericit să-și miște biluța de sus în jos și să se bucure de o nouă zi în care poate să facă asta. Și care nu se neliniștește, doar pentru că unii nu văd scopul în asta.

  Nu aceleași sunt și concluziile Codruței Cernea, pentru care experiența se dovedește o vibrație înaltă, cu o margine ușor mai ascuțită decât cealaltă.

  Ioana Marinescu

   


  Vernisaj: 16 martie 2018, ora 19:00 | 16 martie - 16 aprilie 2018 | No Comments |

Leave a Reply

* Name, Email, and Comment are Required